fbpx

De Alps Experience

Col du Glandon

Alps Experience

De Alps Experience is een uitdagende fietstocht door de Franse Alpen waarin vele bekende cols worden bedwongen. We overnachten op kleine campings op idyllische plekjes met fenomenale uitzichten. Onderweg word je ondersteund door een volgauto die ook je bagage vervoert en dagelijks wordt er een lunchpauze verzorgd. Cyclochef zorgt voor de maaltijden. De etappes zijn allemaal rond de 100 km per dag, en voor elke etappe is er een uitbreiding mogelijk. Zo kunnen fietsers van elk niveau de Alpen in al haar glorie ervaren. Ga je mee?

Belangrijkste informatie

Ontvangst
We verzamelen bij camping le Croque Loisirs in Puy Saint Vincent. Er wordt een diner verzorgd, deelnemers kunnen kennis maken met elkaar en aansluitend nemen we de tocht door. Auto’s kunnen bij het even verderop gelegen hotel kosteloos worden geparkeerd. De fietsen kunnen aan een laatste controle worden onderworpen en dan zijn we klaar om te gaan.

Route
De trektocht bestaat uit zes etappes die elk rond de 100 km zijn. Voor elke rit geldt dat hij eenvoudig is uit te breiden met een extra klimmetje. Zo is de tocht voor iedere fietser die een beetje getraind heeft goed te doen en voor de mensen die meer willen nog uitdagender te maken. Kort samengevat rijden we over de Lautaret, Alpe d’Huez, Glandon en Semnoz naar Annecy, dan oostelijk over de Col de la Croix Fry, Aravis, Saisies, Cormet de Roseland en Iseran wat ons aan de voet brengt van de laatste etappe over de Télégraph en Galibier.

Breng je fietsvrienden op de hoogte en deel deze reis op Facebook!

Gids en volgwagen gaan mee

Je bagage wordt vervoerd

De cyclochef verzorgt goede fietsersmaaltijden

Fietsen en kamperen in fantastische omgeving

Inschrijving geopend!

Doorgang bij minimaal 8 renners

Datum: 8 tm 14 september 2019

Prijs: € 495

Aantal deelnemers: Maximaal 25

Alps Experience impressie

Begin jij de zomer goed met deze tocht? Zou lekker zijn!

Dag 1 – Aankomst in Puy Saint Vincent

Vandaag reist u naar Allemond. We verzamelen om 17h00 voor de ontvangst. Er is tijd om te installeren en de auto te parkeren. Aansluitend het diner met een uitgebreide briefing.


Dag 2 – Puy Saint Vincent – Allemond

We beginnen de zesdaagse tour met een lopende klim, de Lautaret. Begin niet te hard want je hebt je energie nog nodig vandaag. Bovenop is er de mogelijkheid om een heen en weertje te doen naar de Galibier. We beklimmen hem later deze week nog van de andere kant.
We dalen de Lauteret af en nemen de zogeheten Balkonroute naar La Garde waar we beklimming naar de Alpe d’Huez oppakken.


Dag 3 – Allemond – Le Chatelard

Een mooie alpenrit vandaag. De Col du Glandon, misschien wel de mooiste col in de Alpen; Col de Glandon. De klim begint eigenlijk al vanaf de camping. Gelukkig is het langs het meer nog even vlak en kun je een beetje opwarmen.
We dalen af, de Maurienne vallei in. We zijn nu in de Savoie en zetten koers naar het Parc Naturel Régional du Massif des Bauges. We passeren het Château de Miolans en dan beginnen we aan de laatste klim, de Col du Frêne.


Dag 4 – Le Chatelard – Saint-Jean-de-Sixt

Vanaf de camping gaan we door naar de Col de Leschaux, waarvandaan de klim naar Semnoz begint. Hoewel deze plaats vooral bekend staat om de skimogelijkheden is de beklimming er naartoe niet ontsierd door de lelijke liften. In tegendeel, het uitzicht boven op de top is fenomenaal. Bij helder weer zien we voor het eerst de Mont Blanc liggen.
Na een stop in Annecy zetten we koers richting Thônes. Eerst een stuk langs het meer, maar al snel begint de weg te klimmen. We kijken uit over les Dents de Lanfon. Vanuit Thônes gaan we over de col de la Croix Fry en dalen dan af naar de camping in Saint-Jean-de-Sixt. Wil je meer? Rij dan de camping voorbij en pak de Colombière erbij. Minder? Rij dan vanuit Thônes rechtstreeks naarSaint-Jean-de-Sixt.


Dag 5 – Saint-Jean-de-Sixt – Peisey-Nancroix

We gaan over de relatief eenvoudige maar schitterende top van de Aravis naar Flumet. Vanuit dit kleine Romeinse plaatsje zetten we koers naar de Cormet de Roseland.
Onderweg passeren we eerst de Col de Saisies. Dit skigebied laten we snel achter ons en we dalen af naar Beaufort. Van daaruit begint de klim. Eerst door een bosrijke omgeving maar dan al snel weer de bekende weidsheid. Even onder de top van de Roseland ligt een prachtig meer, vanaf daar is het nog een paar kilometer naar de top.
Dan afdalen naar Bourg Saint Maurice, en dan rest nog slechts de toch niet te onderschatten onbekende klim naar Peisey-Nancroix waar de camping is. Of toch nog de Col de Petit Saint Bernard eerst oprijden? Je kan er op een terrasje in het het aardige stadje Bourg Saint Maurice eerst even over nadenken


Dag 6 – Peisey-Nancroix – Sollières-Sardières

Vandaag staat in het teken van de Iseran. De langste klim in de Alpen en het hoogste punt van deze reis. Het begint heel gemoedelijk. Deze col begint met zo’n tien kilometer vals plat, waarna een lopende klim volgt tot aan Tignes. Nergens echt zwaar, lekker klimmen. Het zijn vooral de laatste kilometers die zwaar zijn. Dit vanwege de lengte van de klim, bijna 50 kilometer, maar ook door de frisse wind die hier bijna altijd staat. Vanaf Val d’Isere wordt het pas echt een klim en wordt het ook echt mooi. De twaalf kilometers tot de top zijn met paaltjes aangegeven. Aftellen maar!


Dag 7 – Sollières-Sardières – Puy Saint Vincent

De laatste etappe. Een klassieker uit de tour maakt deze etappe een goede afsluiter van deze Alps Experience. De combinatie Télégraph Galibier is meer dan eens scherprechter geweest in de tour en staat eigenlijk op alle lijstjes. De zwaarste, mooiste, populairste.. Geniet er van.

Gedurende de week wordt je bagage vervoerd, zijn de campings geregeld, worden er drie maaltijden* per dag aangeboden, is er isotone sportdrank aanwezig, zijn er drankjes tegen een kleine vergoeding te verkrijgen, en rijdt er tijdens de rit een gids en een volgwagen mee welke is uitgerust met EHBO-doos, gereedschap, water en wat je zelf hebt meegegeven voor onderweg.

*De maaltijden worden bereid door de kok. De kosten hiervoor zijn niet inbegrepen en bedragen €25 pp per dag, ofwel € 175 voor de week en kun je op de eerste avond cash afrekenen. Je hoeft bij het boeken niet apart aan te geven dat je graag mee wilt eten, hier gaan we vanuit. Andersom, als je niet mee wilt eten, dan horen we het wel graag.

Zelf zorg je voor een racefiets die in goede staat verkeert en ben je ervaren genoeg om in te schatten of deze reis voor jou (goed) te doen is. Deelname is geheel op eigen risico, je rijdt op de openbare weg waar gewone verkeersregels gelden en je draagt vanzelfsprekend een helm. Liever een huurfiets? Laat het weten dan kunnen wij deze verzorgen voor je.
Ook je kampeerspullen dien je zelf mee te nemen. Denk aan een tentje, slaapmat, slaapzak, kussen, lampje en wat je verder maar denkt nodig te hebben. Neem vooral geen stoelen, extra wielen, fietspompen of andere zaken mee waarvan je mag aannemen dat ervoor gezorgd wordt. Bij twijfel staat vragen uiteraard vrij.

De routes zijn als gpx-bestand verkrijgbaar. Ze worden bij inschrijving toegestuurd maar zijn ook te downloaden uit de webshop. Of word lid van de Cyclochef fietsclub op Strava en download ze daar. Op die manier leer je meteen wat medefietsers kennen!